Halmstad Fotomara 2022

Stort tack till årets sponsorer

Årets Jury: Calle Fredin, Mattias Johansson, Maggan Ek

FOKUS

1:a Anette Sköld  Motivering: Fotografen har fångat ett actionfyllt ögonblick med ett otvivelaktigt fokus. Paddelspelarens koncentrerade minspel och gester höjer bilden till en hög nivå.

2:a Alrik Vargmark Motivering: Att dra sig undan för att kunna ge fullt fokus på sitt samtal. En fin bildkonstruktion där den leende mjuka människan är omgiven av hårda och stumma material.

3:e Kersti Good  Motivering: Ett fokus man smälter för. Ge mig kärlek, en boll, godis, vad som helst! Ett fokus som även funkar på juryn.

KONTRAST

1:a  Alrik Vargmark  Motivering: Att bygga en bild på de eviga formerna – kuben och cirkeln. Enkelt, elegant och kontrastfullt.

2:a Nikola Kördel  Motivering: Med eleganta diagonaler lockar fotografen betraktarens blick mot gatlampan. Det mörka möter det ljusa, det hårda möter det mjuka inramat av strikta former. Himmel eller helvete…?

3:e Ann-Sofie Andersson  Motivering: Fotografen har sett möjligheten, hittat vinkeln och skapat kontrasten i en tid när vi står inför val.

BLÄNDAD

1:a Alrik Vargmark  Motivering: Vi går mot en bländande framtid! En positiv bild som i dagens oroliga tid lämnar svärtan och det komplicerade bakom oss.

2:a Ulf Karlsson Motivering: Är man bländad kan man ta till vad som helst om man är en klurig fotograf. Kul idé med ljus och skugga. Även skärpa i bild och tolkning.

3:e Dejan Cukon  Motivering: Bilden visar lika mycket på känslan av att bli bländad som det faktiska bländandet. Ljuset i bilden kombinerat med minspelet förmedlar upplevelsen på ett effektivt sätt.

SVART PÅ VITT

1:a Alrik Vargmark  Motivering: Ett rakt budskap på livets bräde. Det dualistiska synsättet personifierat i bonden på rutan som lämnar vägarna fria framåt i alla riktningar.

2:a Harald Bergengren  Motivering: Ett observant öga har upptäckt ett oväntat motiv utifrån temat svart på vitt. Däckens svärta och de ljusa linjerna är en delikat komposition där fotografen har hittat en intressant bild i ett alldagligt motiv.

3:e Jörgen Holst  Motivering: Abstrakt men ändå inte. Intuitivt vet vi vad det är, men kan för betraktaren stå för så mycket mer. Vad det säger oss, väcker hos oss, får oss att känna.

BÄSTA SERIE

1:a Alrik Vargmark  Motivering:

En känsla för form och ljus med ett konsekvent bildspråk har fotografen tolkat de olika temana i fotomaran med tekniska briljans. Serien har en sammanhållen styrka, men varje bild har kraft att stå på egna ben.

  • Det mänskliga samtalet i hård miljö.
  • De eviga formerna i frusen musik som ackompanjerar en kontrastrik dans.
  • Det hoppfulla ljuset dit människan strävar.
  • Bonden på brädet som kan välja sin väg – svart eller vit.

En serie bilder som vittnar om stilsäkerhet och sammanhållen motivsfär. Poetisk och inkännande med stark kontrastkänsla – som livet självt.

ALLA TÄVLANDE

Krister Johansson

Ulla Schurmann

Göran Olofsson

Frida Modéer

Lukas Modéer

Harald Bergengren

Keith Ohlqvist

Anna Karlsson

Kersti Good

Maggan Palmqvist

Jörgen Holst

Roger Bengtsson

Christina Andersson

Michell Grönlund

Silvia Johansson

Johanna Larsson

Helena Johansson

Nikola Kördel

Dejan Cukon

Magdalena Cukon

Alrik Vargmark

Ann-Sofie Andersson

Marie Morenius

Bo Morenius

Markus Vall

Elisabet Frigell

Diana Johansson

Mikael Johansson

Anette Sköld

Ulf Karlsson