FOTOTIPS

Norrvikens Trädgårdar

Norrvikens trädgårdar är alltid värt ett fotobesök. Här kan du fota allt som blommor växter och träd. De olika årstiderna gör att det alltid finns något nytt att se och fotografera. Missa inte Vinter på Norrviken under december med fantastiska ljusspel.

Söderåsens Nationalpark

Huvudentrén med naturum ligger i Skäralid, längs väg 13 mitt mellan Röstånga och Ljungbyhed. Södra entrén med turistinformation finns i Röstånga.

Vår och höst är de bästa tiden att besöka NP. Våren med bokarnas ljusgröna färger när de spricker ut och hösten med gul oranga färgprakten.

Här finns också möjlighet till Macro fotografering som blommor och svampar.

Danska Fallen

Strax söder om Simlångsdalen ligger Danska fall. I reservatet finner du gammal bokskog, bergbranter, välnötta gångslingor och öppna marker. Men det är nog vattenfallet som är den största publikdragaren. En vandringsstig går genom den natursköna bokskogen och Hallandsleden löper genom reservatet.

Bästa tiden för besök är vår och höst.

Nissaström

Vill du uppleva en liten smula norrländsk storslagenhet i Halland kan du bege dig till Nissaström. Här slingrar sig Nissan fram längs en dalgång som omges av höga sluttningar, lövträd och branta klippväggar. Här kan du njuta av storslagna och dramatiska vyer.

Kvarnadalen

Välkomna till Kvarnadalen! Här finns 8 bevarade skvaltkvarnar i samma bäck, unikt i Sverige! Området är naturskönt, många besöker dalen i blå/vitsippetid. Men att se två skvaltkvarnar på rad, när solen försiktigt tränger igenom novemberdimman, är också magiskt!

På väg 41 i Derome (vid ICA-butiken) kör förbi Sällstorps kyrka, fortsätt mot Grimmared/Kungsäter. Efter någon kilometer tag till vänster in på en mindre väg mot ”Råryd”. Kör förbi ett par gårdar och en bostad som ligger vid en hög klippa. Litet längre fram kommer du till en trevägskorsning. Ta till höger där och efter några hundra meter anvisning ”Skvaltkvarnar”. Kör in ett par hundra meter och parkera i anslutning till en ekonomibyggnad. Du är framme! eller

Bengtesgårds äng

Bengtesgårds äng är en slåtteräng med gamla ekar, askar och en stor mängd hasselbuskar. Reservatet är en av få bevarade slåtterängar i Halland. En stig går genom reservatet, den har ingen ledmarkering men är lätt att följa. På din promenad kan du hålla utkik efter fåglar, här finns bland annat kattuggla och göktyta.

Långhultamyren

På sommaren blommar myrliljan i rikligt gulgröna mängder. På myren växer också ängsull och vitmossor i de fuktigare delarna och klockljung, ljung, pors och blåtåtel i de torrare.

Längs bäckarna finner man vattenklöver, kråkklöver och missne. Frampå höstkanten finns det gott om blåbär och lingon att plocka med sig hem.

Fototips: Här kan du fotografera den köttätande växten sileshår.

Från myren och de kala hedarna kan man också höra ljungpiparens vissling. Den har en vemodig och ödslig röst, nära nog samstämmig med just det här landskapet som den lever i.  

Eftersom delar av stigen går över myrmarker kan det ibland bli rejält fuktigt. Därför rekommenderar vi täta skor eller stövlar.

Trönninge Ängar

Trönninge ängar är ett naturvårdsområde beläget mellan riksväg 15 och E6. Vägbeskrivning: Gamla Laholmsvägen från Halmstad. 4 km söder om motorvägsöverfarten sväng höger mot Trönninge, sväng omedelbart höger igen. Passera under järnvägen och sväng höger i första korsningen, därefter vänster igen efter 170 meter. Följ skyltning. Vid reservatet finns ett fågeltorn och längre in på vägen finns en utsiktsplats och ett gömsle. Parkering finns vid båda.  Detta naturvårdsområde är välbesökt av fågelfotografer och skådare och du kan se många olika fåglar. Simfåglar, rovfåglar med bl.a Havsörn, vadare men även många andra arter. Dessutom häckar en stor koloni Skrattmåsar men även ytterligare minst 15 arter till. Besök gärna Länstyrelsens sida om naturvårdsområden.